Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kirakat-, és tábladekorálások

E bejegyzésre 2000-szer kattintottak. Köszi!

Thypus első kirakatmunkája a miskolci Grand Café kirakatán került bemutatásra. A kérésnek megfelelően a táblájukon szereplő betűtípushoz, de méginkább az 1930-as évek hangulatát idéző stílusban készültek el, első ízben 2012. márciusának végén, majd április 1-én. A 3. alkalom a szünnap miatt lett hétfő - ahol egy profi fotós is lekattintotta. A 4. alkalommal meg egy csapat pestről érkezett kölyök fotóztatta le magát vele. A második a városháztéri neves Gecko Restobar, ahol feliratain kívül egyéb, már kész grafikai munkái is helyet kaptak.

 

gekko-dec-elsofele.jpg

 

 

(A beszélgetés 2012 végén készült)

- HOGY TÖRTÉNT AZ EGÉSZ? FELKÉRTEK?

- NEM. BESÉTÁLTAM ÉS FELAJÁNLOTTAM, HOGY PÉNZÉRT OLYAN FELIRATOT KAPNAK SZABAD KÉZZEL, AMILYET KÉRNEK.

- HOGY FOGADTÁK?

- AZ OTT DOLGOZÓ FELSZOLGÁLÓKNAK ÉS A TULAJNAK IS SZIMPATIKUS, POZITÍV VISSZAJELZÉST KAPNAK RÓLA. MIKOR BEMENTEM EGY MÁSIK KÁVÉZÓBA, FELISMERTEK. FÉLPERCENKÉNT MEGÁLL A KIRAKAT ELŐTT EGY BÁMÉSZKODÓ, VOLT OLYAN AKI LEFOTÓZOTT MUNKA KÖZBEN, VOLT, AKI ODAJÖTT CSAK HOGY MEGDÍCSÉRJEN MIKOR MÉG A KÖZEPÉN TARTOTTAM.

- A MENÜ HETENTE VÁLTOZIK, AKKOR ÚJRA ÉS ÚJRA FEL KELL ÍRNOD?

- IGEN.

- MEDDIG TARTOTT MIG ELKÉSZÍTETTED A TELJES GRAND-KIRAKATOT?

- 3 ÓRA KÁBÉ.

imgp3574.jpg

- MIT GONDOLSZ A SAJÁT MUNKÁDRÓL?

- NAGYSZERŰ DOLOG, HOGY A TECHNIKA ÉS GÉPEK KORÁBAN VALAKI KÉZZEL ÍRT KIRAKATOT LÁTHAT, ÉN EZT AZ ÖTLETET VITTEM EMELTEBB SZINTRE. EGYÉNI, NEM MONOTON, ÉS MÉGIS STÍLUSOS, MUNKÁMAT SZIGNÓZTAM, ÉN EZT TULAJDONKÉPPEN A GRAFFITI ÉS A KIÁLLÍTÁS, A DIZÁJN ÉS A PERFORMANSZ KEVERÉKÉNEK TARTOM, AZ HOGY OTT VAGYOK DÉLELŐTT A KIRAKATNÁL, NÉZNIVALÓ MŰSOR, ÁLLANDÓAN LEÁLLNAK MÖGÖTTEM A BÁMÉSZKODÓK. MÁR RÉG SZÜKSÉG VOLT VALAMI HASONLÓRA, MOST MEGTÖRTÉNT.

- KINEK TARTOZOL KÖSZÖNETTEL ÉRTE?

- MAGAMNAK.

- MIKOR KEZDŐDÖTT EZ A KALLIGRÁFIAI DOLOG?

- TÖBB SZAKASZA VOLT, MERT SOK MÁS DOLOG KÖZÉ ÉKELŐDÖTT, ÉPPÚGY AHOGYAN MÁS DOLGOK KÖZÉ PONT EZ ÉKELŐDÖTT, EZÉRT NEM TUDNÁM MEGMONDANI, ÉVEK, VAGY ÉVTIZEDEK... DE INKÁBB ÚGY MONDANÁM, KONKRÉTAN 2011 ELEJÉN, ADDIG MÁS DOLGOKBAN, DE FEJLESZTETTEM A KEZEM.

- MÁSHOL IS TEVÉKENYKEDSZ? VAGY CSAK (KIRAKATOT) DEKORÁLSZ?imgp3785.jpg

- TERMÉSZETESEN KÉZZEL BÁRHOVA ÍRHATOK, LEHET AZ MEGHÍVÓ, OKLEVÉL, ÉTLAP, STB. NYILVÁN ENGEM EGY IGÉNYES KÖZÖNSÉG FOG FELKÉRNI MUNKÁRA, AMIRE SZÁMÍTOK IS.

- AZ 5. GRANDOS-ALKALOMMAL VOLT EGY KIS MALŐR.

- ÍGY VAN, NEM FOGADTAM EL A PÉNZT, MONDVÁN A DOLGOK NEM ÚGY ZAJLOTTAK, AHOGYAN SZERETTEM VOLNA, ÉS ÉN MAGAM IS KÉSTEM, NEKEM KELLETT ELMENNI MÉG A MENÜÉRT IS AZ ÉTTEREMBE, SŐT NEKEM KELLETT VASÁRNAP EGY PAPÍRBOLTOT TALÁLNOM AHOL EGYÁLTALÁN VEHETTEM EGY FILCET. AZÓTA EZT MÁR MEGOLDOTTUK, ÉN VESZEK EGY FILCET ÉS A BLOKKOT FELMUTATVA KIFIZETNEK A KÁVÉZÓBAN.

- ÉS A 6. ALKALOMRÓL MIÉRT HIÁNYOZTÁL, ÉS MI VOLT A KÖVETKEZMÉNYE?

- BECSÚSZOTT KÉT KÖLTÖZKÖDÉS - A SAJÁTOM ÉS EGY ISMERŐSÉ. AZTÁN KIDERÜLT HOGY MIVEL LEMOSTÁK A imgp3787.jpgTELJES FELIRATOT, SOKAN AZT HITTÉK NINCS MENÜ, ÉS BE SE MENTEK, ÍGY BEVÉTELKIESÉSE VOLT A KÁVÉZÓNAK.  ÍGY A VALÓDI HATODIK ALKALOMMAL ÚJRA KOMPLETT KIRAKAT, AZTÁN VOLT OLYAN IS, HOGY EGY KICSI ÉS EGY HATALMAS MEGÁLLÍTÓTÁBLÁRA KRÉTÁVAL IS KINYOMTAM AZ ÚJ ESEMÉNYÜKET, AMI CSAK VASÁRNAP AKTUÁLIS. KÖZBEN BEVÁLLALTAM EGY MÁSIK HELYET, A VÁROSHÁZTÉRI GECKO RESTOBAR (EGYENLŐRE CSAK) BELSŐ TÁBLÁINAK FELÜLETÉT ÉS A BOROS HŰTŐSZEKRÉNY ÜVEGÉNEK FELÜLETÉT, DE PÉNTEKENKÉNT MÁS TÁBLÁKAT IS MEG KELL ÍRNOM.

- A GECKO-BAN INKÁBB KRÉTÁVAL MENNEK A FELIRATOK, ÉS FŐLEG BENT. A GRANDBAN MEG CSAK A KÜLSŐ KIRAKAT.

- IGEN, ÉS NEM NAGYON ELVÉTVE LEHET STABIL A MUNKA, HISZEN A KÍNÁLAT ÁLLANDÓAN VÁLTOZIK, AHOGYAN AZ ÁRAI IS. EZÉRT NEM VAGYUNK KONKURENCIÁI EGYMÁSNAK EGY DEKORSTÚDIÓVAL, AHOL GÉPPEL KÉSZÜLNEK, DE HOSSZÚTÁVRA A FELIRATOK. A GECKOBAN NEM VAGYOK IDŐHÖZ KÖTVE, LAZÁBBAK A VEZETŐK, KEDVEMRE VALÓBB. A GRANDBAN ELVÁRJÁK HOGY 1-2 ÓRA ALATT LEGYEN KÉSZ ÉS KIZÁRÓLAG VASÁRNAP NYITÁS KÖRNYÉKÉN. A GECKO NINCS IS NYITVA VASÁRNAP (KIVÉVE A RÉGISÉGVÁSÁRT, DE) - SOSEM FOGJA A KETTŐ ÜTNI EGYMÁST. MÁS HÉTKÖZNAP IS NÉHA HIVNAK. imgp7965.jpg A GRANDBAN SZERETNÉK HA NYITÁSRA MEGLENNE A FELIRAT, DE SOSEM VOLT NYITÁS ELŐTT MENÜ, ÉS AZ ELSŐ KÉT HÓNAP ALATT KÉTSZER NEM VOLT FILC, AMIVEL DOLGOZZAK. 

- NEM NEKED KELLETT VOLNA ALAPBÓL EZT ELINTÉZNI? MÉGISCSAK TE VAGY A SZAKEMBER, VAGY MIFENE.

- HOGYNE. HA ELMEGYEK SEGÉDMUNKÁSNAK EGY ÉPÍTKEZÉSRE, NEKEM KELL VINNEM A TÉGLÁT?? EZ NEM ÍGY MŰKÖDIK.  MONDJUK MOST JÓL JÁRTAK, HOGY ÉN MENTEM, MERT VÁGOTTHEGYŰ FILCET HOZTAM (CSAK AZ VOLT), ÉS CSODÁLATOSAN LEHET VELE DOLGOZNI. AMIKOR ÚJRA FEL KELLETT ÍRNI AZ "ÁLLANDÓ" KIRAKATOT, HAGYTAM RAJTA HELYET BAL SZÉLEN, IGY A TULAJ VÁLASZTHATOTT HOGY MILYEN EGYÉB MINTA KERÜLJÖN ODA. ÉN KÉT LEHETŐSÉGET AJÁNLOTTAM, AZ EGYIK EGY EGÉSZ ALAKOS KORABELI NŐI ALAK, A MÁSIK A GRETA GARBO EXLIBRISE. UTÓBBIT VÁLASZTOTTA.

- ÚGY HALLOTTUK, EGY-KÉT HÉT UTÁN MÁRIS ADÓDOTT EGY ÉRDEKES KIEGÉSZÍTŐ LEHETŐSÉG, ERRŐL MONDJ PÁR SZÓT.

- IGEN, A MISKOLCI GECKO RESTOBÁR A BEJÁRATI AJTAJÁNÁL RÉGÓTA NEM TUD MIVEL / GICCSEL NEM imgp2869.jpgSZÁNDÉKOZIK - MEGTÖLTENI EGY VITRINT, AMIBEN KÉRÉSÜKRE GRAFIKAI MUNKÁKAT TETTEM KÖZZÉ, EZT "VITRIN-KIÁLLÍTÁS"-NAK ELNEVEZVE ÚJRA BEMUTATÁSRA KERÜLTEM A VÁROSBAN, BÁR KÖZEL SEM HIVATALOSAN: A VITRIN OLYAN MÉRETŰ, AMELY NEM ÉR MEG EGY MEGNYITÓT VAGY RENDEZVÉNYT, EZ INKÁBB A SZÁMOMRA IS KELLEMESEBB, EGYÉNI MUTATÁSRA SZOLGÁL EGYÉNISÉGEK SZÁMÁRA. A GECKONAK ELKÉSZÜLT A KINTI PONYVÁJA, ÍGY MÁR AZ UTCÁRA NÉZŐ TÁBLÁIT IS ÉN KÉSZÍTEM, A GECKOVAL JELEN PILLANATBAN A LEGMESSZEBB MENŐKIG MEG VAGYOK ELÉGEDVE, GYAKORLATILAG A FELÜLETEINEK JELENTŐS SZÁZALÉKÁN AZ ÉN MUNKÁIM LÁTHATÓK, ETTŐL TÖBBET MÁR NEM IS KÉRHETEK. HA MÉG LENNE PÁR ILYEN NYITOTT HELY A VÁROSBAN...dscn1417kk.jpg

- EGY IDŐ UTÁN SZAKÍTOTTÁL A HAGYOMÁNYOS VÍZSZINTES MEGJELENÍTÉSSEL.

- AZT MONDJÁK NAGY SIKERE VOLT, ÍGY MEGKÉRTEK RÁ HOGY EBBEN AZ IRÁNYBAN FOLYTASSAM. TALÁN TÚLZÁS MÉG AZT MONDANI HOGY EZZEL EGY ÚJ KORSZAK KEZDŐDÖTT, DE MÉGIS MÁS MINT AMIT EDDIG CSINÁLTAM, HISZEN A MÉRETEZÉS ELTŰNT. AHOGY EGY BŐ MÁSFÉL HÓNAP UTÁN GRETA ARCKÉPE IS. AZ ELSŐ MOZITEKERCSES UTÁN JÖTT AZ ÜSTÖKÖS, MAJD EGY NAPTÁR, ÉS AZ OLIMPIÁRA VALÓ TEKINTETTEL A KEZDÉSNÉL EGY ÖTKARIKA - EZ A SRÁCOK ÖTLETE VOLT. A KARIKÁK ÁTMÉRŐJE 60 CENTI. ITT KÜLFÖLDI (NÉGER) "RAJONGÓIM" IS LETTEK: EGYIKÜK FIA AZ EGYETEMVÁROSBAN imgp3415.jpgKOSARAZOTT VALAMI BAJNOKSÁGON, ÉS SZERINTEM SOKAT SZÁMÍTOTT HOGY EZT A KÁVÉZÓT VÁLASZTOTTA, AZ, HOGY ÉN OTT PRODUKÁLTAM MAGAM. TÖRTEM AZ ANGOLT, DE EL TUDTUNK BESZÉLGETNI.

- VÉGÜLIS MONDHATJUK, HOGY A KARAKTEREKRE HASADTÁL RÁ?

- SZERETEK EMBERT RAJZOLNI, HA HÍRES-NEVES, HA NEM, HA MÁSOLOK EGY CETLIRŐL, HA FEJBŐL. VOLT HOGY A REJTŐ JENŐ FIGURÁRÓL MINTÁZTAM TIPIKUS ALAKOT FEJBŐL, AHOGY VISSZAEMLÉKEZTEM A LEGENDA, KORCSMÁROS PÁL KÉPREGÉNYEIRE. DE NEM CSAK FIGURÁLIS DOLGOKAT KÖVETEK EL.

- HA MINDEN IGAZ, AZ IGAZI NAGY DOBÁS EZUTÁN JÖTT. MESÉLNÉL NEKÜNK RÓLA?

- SZÍVESEN. A GECKO-HOZ TARTOZÓ KAPU ÜRESEN TÁTONGOTT, CSAK ARRA VÁRT HOGY VALAKI KIDEKORÁLJA - MEG IS BÍZTAK VELE, HOGY TALÁLJAK KI RÁ VALAMIT. AZ ÉN ÖTLETEM KIS GONDOLKODÁS UTÁN NÉMI RENDSZÁMTÁBLA VOLT, KISSÉ RENDETLENÜL ELHELYEZVE, AMIN RENDSZÁMOK HELYETT KOKTÉLOK ÉS EGYÉB ITALOK, FELIRATOK SZEREPELNEK (PL. HIPERPRIMITIVIZMUS, VAGY RENEGÁT PROJEKT, SNARE, STB). AZTÁN EZ ANNYIRA VAGÁNYRA SIKERÜLT, HOGY FOTÓZKODÓS ZARÁNDOKHELLYÉ VÁLT - LÁTTAM HOGY FOTÓZKODNAK ELŐTTE. KIS TÚLZÁSSAL MONDHATJUK, HOGY MISKOLC EGYIK LEGNAGYOBB ÁLLANDÓ KÉPZŐMŰVÉSZETI LÁTVÁNYOSSÁGA - imgp3724.jpgJELENLEG AZ EGYETLEN A MACSKAKÖVES BELVÁROSBAN.

- MEKKORA, ÉS MENNYI MUNKÁD VOLT BENNE?

- 2 MÉTER MAGAS, ÉS BŐ 3 MÉTER SZÉLES, KÁBÉ. ELSŐ NEKIFUTÁSRA 4 ÓRA, MÁSNAP MÉG 8-9 ÓRA, TEHÁT TÖBB MINT 12. CSAK FEHÉRREL DOLGOZTAM, MEG A KAPU ALAPSZÍNÉVEL A MARADÉK FESTÉKBŐL KIKEVERTEM EGY "KAPUCCSÍNÓSZÍNT". HA JÓL EMLÉKSZEM 56 RENDSZÁMTÁBLA VAN RAJTA, A BETŰTÍPUSOK VÁLTOZNAK, VAGY KEVÉS KÖZÜK VAN EGYMÁSHOZ. A 98%-ÁT FEJBŐL TOLTAM,  ZOMÁNCFESTÉKKEL.

- ÉS A SIKERSZÉRIÁNAK MÉG MINDIG NINCS VÉGE, MERT...

- ÍGY IGAZ, ELKEZDTEM OLAJFESTÉKKEL NYOMNI KALLIGRÁFIÁT, SZERINTEM FINOMAN SZÓLVA NEM SOKAN CSINÁLNAK ILYET AZ ORSZÁGBAN. SZÁNDÉKOSAN NEM NYÚLOK MEGSZOKOTT TÉMÁHOZ VAGY MEGOLDÁSHOZ, MIÉRT NE LEHETNE FURNÉRON VAGY VÁSZNON KALLIGRÁFIA, DE NEM ELVONT BAROMSÁG, VAGY AZOK A SEMMITMONDÓ MŰVÉSZ-KALLIGRAMMOK, AMIBEN SEMMIimgp3985c.jpg RENDKÍVÜLI NINCS, HANEM EGY SZERETHETŐBB FELIRAT, AMI ÉLÉNK SZÍNEKKEL (EZ SE MEGSZOKOTT TŐLEM)? ELSŐ SOROZATKÉNT 10 KÉPET KÉSZITETTEM (NÉMELY HÁTTERÉT MASERÁTI KOLLÉGÁM FESTETTE A KÉRÉSEMRE), MELYBŐL 8-ON "MISKOLC" FELIRAT TALÁLHATÓ (27X30 CM-ESEK), EGYEN "BUDAPEST", AMELY MÁR 50, ÉS EGY "MAGYARORSZÁG", AMELY 72 CM SZÉLES. HÁROM TELJES MUNKANAPOM MENT RÁJUK, MÉG BEKERETEZETLENÜL IS GYÖNYÖRŰEK, DE GONDOSKODOM A KERETEZÉSÜKRŐL, MELYEK ÍGY PERSZE DRÁGÁBBAK. TERVEZEK VELÜK KIÁLLÍTÁST IS VALAHOL. JELENLEG ITT LEHET ŐKET MEGTEKINTENI: http://www.diktator.eoldal.hu/fenykepek/olajfestmenyek/ 

- HOGYAN FOLYTATÓDIK EZUTÁN A TÖRTÉNET?

- MEGFESTETTEM OLAJJAL EGY SKICCEMRŐL A MISKOLCI NEMZETI SZÍNHÁZAT, AZT HITTEM MÁR MÉLYEBBEN NEM IS SÜLLYEDHETEK ENNYIRE GICCSES SZINTRE. BEVITTEM EGY HELYRE, AZ ELSŐ MONDAT EZ VOLT RÓLA: "RENDKÍVÜL EGYEDI"... MOROGTAM MAGAMBAN, HOGY HA MÉG EZ IS EGYEDI, AKKOR KÉPTELEN VAGYOK ELADHATÓ GICCSET FESTENI, BAJBAN VAGYOK. A KÖZÖNSÉG 99,9% ÍZLÉSFICAMOS, KIZÁRÓLAG GICCSET VÁSÁROLNAK, A FESTŐKET TÁMOGATÓ MECÉNÁSOK IGÉNYTELENEK, TUDATLANOK, AZT HISZIK, A MŰVÉSZETI TÁRGYNAK ŐT KELL TÉRDENÁLLVA SZOLGÁLNI, A PUSZTA TETSZÉSÉRT SENKI NEM FIZET. TISZTELET A KIVÉTELNEK. VISZONT A TETSZÉS ÉS NEMTETSZÉSNYILVÁNÍTÁSOKKAL ÉS ÚN. JÓTANÁCSOKKAL TELE VAN A PADLÁS: NINCS RÁ SZÜKSÉGEM. AZ EGYETLEN MEGFELELŐ ÉRTÉKELÉS A KÉSZPÉNZ - ABBAN MINDEN BENNE VAN, DUMA NÉLKÜL. ÍGY KEZDTEM EL ANGOL NYELVŰ RÖVID, FRAPPÁNS, KEDVESKEDŐ FELIRATOKAT imgp4368-v.jpgKÉSZÍTENI, KIZÁRÓLAG GICCSES KÉPEKET FESTEK ÁT / GICCSES KÉPRE FESTEK EGY AZ EGYBEN RÁ (OTT PUSZTÍTOM A GICCSET, AHOL ÉREM); AZ EGYIK KÁVÉZÓNÁL MEGSZÜNTETTEM A RAJZOLÁST, MONDVÁN: MÁR ELEGET BEMUTATÓZTAM, AZ EREDETI MEGÁLLAPODÁS BETŰKRŐL SZÓLT, HA A TOVÁBBIAKBAN IS RAJZOKKAL SZERETNÉK KIEGÉSZÍTENI A MENÜT, AZ DUPLAPÉNZ. TERMÉSZETESEN A VEZETŐ NEMET MONDOTT, ÍGY HÁT ŐK RAJZ NÉLKÜL MARADNAK. NEM ERŐLKÖDÖM OTT, AHOL NINCS MEGBECSÜLVE A MEGFELELŐ HELYEN. MOST LEGUTÓBB ÍGY A TÉL BEÁLLTÁVAL, CSAK A TULAJ ÉDESANYJA VOLT EDDIG IS HAJLANDÓ LETÖRÖLNI AZ ÜVEGTÁBLÁT, DE A HIDEGBEN MÁR Ő SEM - ÍGY ÁLLANDÓ FELIRATOT KÉRTEK... A GRANDNAK ANNYI KÖZE VAN A KULTÚRÁHOZ, AMENNYIT ÉN A KIRAKATRA ÍRTAM, NEM TÖBB. ÉS NEM TÖBB EGY MÉREGDRÁGA HELYNÉL SEM. A GECKO-BAN EZERSZER JOBBAN MEG VAGYOK BECSÜLVE, OTT TÉLEN MÉGINKÁBB FOLYTATOM A MUNKÁMAT, ŐK MÁR MEG IS KAPTÁK A KIRAKATÜVEGRE A TÉLI, ÜNNEPIES DEKORÁCIÓT. EZ A KÜLÖNBSÉG.

- MILYEN FELKÉRÉSEK VOLTAK EZUTÁN?

- 2012 DECEMBER ELSŐ NAPJAIBAN A MŰCSARNOK ENGEM, ÉS MÉG SZÁMOMRA ADDIG 16 MÁSIK, ŐÁLTALUK "URBAN ART AKTIVISTA"-KÉNT APOSZTROFÁLT ILLETŐT FELHÍVOTT, HOGY EGY FILMBEMUTATÓ ALKALMÁVAL A MÉLYCSARNOK NEVŰ RÉSZBEN 3-3 MÉTERES FELÜLETET, SZÁLLÁST, NÉMI FOGYASZTÁST ÉS

imgp4523.jpg

UTIKÖLTSÉGTÉRÍTÉSÉRT CSERÉBE KÉSZÍTSÜNK MUNKÁT, MELYHEZ SZABAD KEZET ADTAK. ÉN EGY KALLIGRÁFIÁT VÁLASZTOTTAM, A "BUDAPEST" C. OLAJFESTMÉNYEM EGY MÁSFAJTA MÓDOSÍTÁSÁT. A KÉP SAJNOS IDEIGLENES, 2013. JANUÁR 20-IG LÁTHATÓ. MÁRCIUSBAN EGY ÉDESSÉGÜZLET ÉS EGY ÚJ KÁVÉZÓ KIRAKATÁRA KELLETT DOLGOZNOM, MINDENÜTT MÁS-MÁS BETŰSTÍLUST HASZNÁLOK, HOGY MEGŐRIZHESSÉK A HELYEK A FÜGGETLENSÉGÜKET...

 

- TOVÁBBI SOK SIKERT!

- KÖSZÖNÖM.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Achat Cialis Par Cheque LesSpal

(LesSpal, 2019.09.26 17:22)

Is Generic Levitra Legitimate Cialis Nouveau <a href=http://rxasian.com>viagra</a> Viagra Farmaco Da Banco